De hänger liksom ihop dessa be­grepp motor och män. Har en vän som an­för­trodde mig att den plats han var lyck­ligast på i hela världen var bakom ratten. Gärna på en lång­körning ner genom Europa. En verk­ligt trygg plats (Inte egent­ligen då, lång­körningar är förstås inte ett tryggt sätt att resa).

En djupt för­ankrad kultu­rell kärlek tycks eta­blerad mellan män och deras bilar. Bilen är en symbol för egen­makt, styrka och frihet. Av någon an­ledning är kvinnor mer intress­erade av att sträcka ut sig på motor­huven. Där sol­badar de gärna.

Mjau!  Lägg märke till slogan: Mercury, the man’s car.

Köns­roller är verk­ligen under­problem­atiser­ade.I de flesta frågor är jag mer av en materia­list när jag försöker bena ut vad som pågår och det finns gott om material­istiska problem mellan könen. Oför­svarliga skill­nader i makt och möjlig­heter på så många plan. Den femi­nistiska kampen är långt ifrån över.
Inte desto mindre har jag en känsla av att värd­eringar spelar en av­görande roll i just den här problem­atiken. Köns­rollerna helt enkelt. Det är förstås samman­flätat. Kär­leken till bilen är ett exempel. Teknik är man­ligt kodat.

Ett miss­för­stånd är att det finns två (normativa) köns­roller. I själva verket finns det bara en köns­rolls­upp­sättning. Män bär inte bara den manliga köns­rollen utan minst lika mycket den kvinliga. Det samma gäller förstås kvinnor. Hur skulle annars (norm­ativa) mödrar kunna koda sina söner till ”män”.

Jag fast­nade på Motor­männen eller som de kallar sig nuförtiden M Sverige, för att de i min värld är lika o­tids­enliga som om det skulle finnas Tobaks­männen eller jag vet inte Kärn­familjs­förbundet. En sorts tids­kapsel från 50-talet.

I själva verket kom jag att tänka på Motor­männen som ett uppslag till en novell. Plotten skulle vara att hela denna orga­nisation bara är en fasad. Dess o­tids­enlighet en styrka, då ingen riktigt längre tar den på allvar, ännu mindre gran­skar verk­samheten. Men i hemliga styrelse­rum är det i själva verket här som sam­hället formas. M Sverige är Illuminati.

Slutligen note­rar jag att ordet bila finns både som verb och substantiv. Giljotin typ.