Två myrrelaterade tjock-tv tankar. Den första är begreppet ”Myrornas krig” vilket syftar på vad man såg på sin tjock-tv när det inte sändes något.
Såg ut ungefär som ovan. Hypnotiskt om man tittar länge. Ett antal äldre skräckfilmer (exempelvis Poltergeist) använder sig av detta och låter olika andar eller annat bus manifestera sig i detta visuella brus. Niezsche-citatet gör sig påminnt:
Wenn du lange in einen Abgrund blickst, blickt der Abgrund auch in dich hinein.”
Digital-tv är avgjort mindre läskig. Halvrelaterat kan jag tipsa om boken Flicker av Theodore Roszak som på ett mycket spännande sätt utforskar liknande läskigheter fast i en biofilmskontext. När jag var liten så var myrornas krig vad som fanns på tv större delen av dagen. Sändningarna började ganska sent på dagen vill jag minnas och slutade vid 11-tiden på kvällen. Nu är det snarare tjugofyra-sju som gäller.
Det pedagogiska barnprogrammet 5 myror är fler än 4 elefanter är den andra myran i denna blogginläggsstack.
Grafiken av Owe Gustavsson är lysande och musiken av jazztrumpetaren Bengt Ernryd är både sofistikerad och lekfull. Det jag vill kommentera på nu är hur genial titeln är: ”Fem myror är fler än fyra elefanter”. Här döljer sig nämligen avsevärd komplexitet. Jag har ägnat mig professionellt mycket åt att begripliggöra statistik och arbetat just med förståelsen av tal och deras relationer. Först med Hans Roslings Gapminder och sedan som fristående konsult med min gode vän och kollega Mikael i abrahamsson+forth.
Fem små saker är kanske inte så mycket, men fortfarande fler än fyra stora. Här är det begreppet myckenhet som har två innebörder. Är det myckenhetens mängd eller antal som avses?
Om du tycker det är banalt så kan vi gå vidare till det näraliggande men mer komplexa: ”en liten andel av en stor mängd är mer än en stor andel av en liten mängd”. I elefant/myr-terminologi skulle det kunna uttryckas. ”En hundradel av alla myror är fler än alla elefanter”. Mängden myror är enormt mycket större än mängden elefanter (ett antal som för övrigt minskat med 90 % de senaste 100 åren. Man glömmer ibland bort att det inte bara är klimatet vi kör i botten utan även större delen av de andra levande varelserna som vi delar (eller borde dela) jorden med) så även en hundradel av dessa är enormt mycket fler än antalet elefanter. Begreppet andel är användbart men behöver ofta kompleteras med faktisk mängd. En följd av detta är att riktade insatser mot s.k. riskgrupper sällan är effektiva jämfört med generella/universella insatser. Kunskap som inte trängt igenom till våra politiker (såvida inte förklaringen är populism men så cynisk ska man väl inte behöva vara) som älskar att identifiera problemgrupper och sen ge intryck av att vara handlingskraftiga genom att rikta insatser mot dessa.
Om även detta är kristallklart så kan vi börja prata procent och procentandelar och skillnaden mellan kvantitativa mått (vanliga räknetal, de reela talen) och ordningstal (som saknar storhet). Ordningstal är populära i pressutskick t.ex. men ofta vilseledande. Det klassiska skämtet när Sovjet förlorat mot USA i hockey och Pravda rapporterar att Sovjet slutade på en hedrande andraplats medan USA kom näst sist, illustrerar en del av problemet.
Min erfarenhet är att väldigt få har koll på något av detta (Knappt 5 myror ens) vilket är min poäng. Det kastas runt så mycket statistik och fakta inte minst i samhällsdebatten fast kunskapsnivån om och förståelsen av den sortens information är extremt låg. Sen har vi förstås även gigantiska problem på metodnivå och inte minst på en filosofisk, eepistemologisk nivå.
Vad ska man ta med sig av denna långrandiga utläggning då? Jag skulle säga att såvida du inte är matematiker eller statistiker så kan du ignorera all statistik och alla åsikter baserade på statistik för oddsen att den antingen är problematisk i grunden eller presenterad på ett missvisande sätt är infinitesimallåga.
Ovan en bild från det återkommande inslaget i fem myror där man ska identifiera vilken av fyra objekt som inte hör hemma i gruppen. Också genialt för det illustrerar problemet med idén om sanning (ett av mina favoritämnen. Lika suspekt som begreppet verkligheten) i relation till subjektiva perspektiv. Men det får bli ett senare inlägg.