Tid är spännande. Jag skrev om skivan Zeit för inte så länge sedan. Den är in­spi­rerad av tanken att tiden inte är rörlig alls. Att vi er­far tiden som en rörelse från ett (aldrig riktigt grepp­bart) ögon­blick till nästa skulle då bara vara en egen­het hos med­vetandet. Många fysiker är inne på det spåret tyd­ligen. Einsteins block­universum. All tid är lika verklig.

Upp­levelsen av tid är hur som speciell. Ibland rusar tiden, ibland står den still. Solen sätter rytmen. Ett dygn upp­delat i 24 timmar som i sin tur upp­delas i 12 förmiddags­timmar och 12 eftermiddags­timmar.

I filmen Metro­polis har arbetarna en 10-timmars­klocka, men härsk­arna har en vanlig 12-timmars­klocka. Intressant att tänka på vad det gör för tids­upp­fattningen.

Social­demokraterna har börjat prata lite om gene­rell arbets­tids­förkortning. Äntligen någon sorts oppo­sition mot den imbecilla arbets­linjen. Tidö-lirarna skulle nog ha gillat idén om att bara definiera om timmens längd. Se där. För­kortat.

Såg reklam för ett knasigt armbands­ur. ”The Slow Clock” eller något i den stilen. Det var ett arm­bands­ur med bara en visare som gick ett varv på 24 timmar. Ska man bli mindre stressad av det kanske?

Många säger numera kl 15 istället för kl 3. Det är väl en anpassning till datorer, bokningssystem och andra stela strukturer. Trist kan jag tycka då en nivå av förståelsen av tid går förlorad. Man behöver inte ens säga 3 på eftermiddagen. Kontexten ger mer eller mindre alltid vad som avses.

Ett annat exempel på en nivå av för­ståelse som gått för­lorad är kronor och ören. Inte mycket ören längre. Många tror att ”:-” som i 50:- är en symbol för kronor. Så är inte fallet. När ören fort­farande var värda något kunde man skriva -:50 för 50 ören.

Antar att vi behöver byta valuta för att få någon ord­ning på det. Är väl för dyrt och komp­licerat att om­definiera värdet av kronan.