Fanny Willman skriver om för­söken att ute­sluta Israel från med­verkan i Eurovison­finalen i Malmö. Jäm­förelsen med Rysslands anfalls­krig mot Ukraina är inte rimlig menar hon och att Israel står anklagat för brott mot mänsklig­heten i Haag är bara just en an­klagelse och man får anses oskyldig tills mot­satsen är bevisad. Jag håller med på båda punkterna.

Problemet är att man inte alls behöver blanda in Rysslands agerande eller någon annans. Det är fullt till­räckligt att bara konsta­tera att ett land som haft ihjäl (senaste siffran) 25 000, huvud­sakligen civila oskyldiga i en väpnad konflikt som i bästa fall är tveksam (även USA börjar tveka) och i värsta fall fort­sättningen på en halvsekel­lång etnisk rensning (beroende på vem man frågar) inte är lämpliga att bjuda in till en musikalisk fest vars slogan är United by music och vars mål är, och här citerar jag den officiella hem­sidan:

promoting diversity, inclusivity and artistic expression; bridging differences and igniting a sense of shared community, regardless of nationality, language or background.

Att det ens är aktuellt att låta Israel medverka är häpnads­väckande. Som Malmöbo är jag all­varligt oroad över naiviteten inför den här frågan. Många oroar sig nu för att ”ryssen” ska komma eller att bli tredje man i någon gäng­skjutning. Inget av detta bekymrar mig det allra minsta. Det är en helt irrationell oro i min mening. Det finns bokstav­ligen tusen­tals andra olycklig­heter av mer var­daglig karaktär som det är vida mer troligt att bli drabbad av. Däremot kan jag lätt före­ställa mig kravaller och kaos i nivå med Göteborg 2001 till följd av en Israelisk med­verkan i Eurovision.

Tröstlöst att jag känner mig tvungen att skriva att Israel har en rätt att existera. Att Netanyahus krig säger lite eller inget om israeler och ännu mindre om judar i allmänhet på samma sätt som Trump inte är USA eller är representativt för amerikaner (eller kristna om han nu kan anses vara det).

Till slut kan jag inte låta bli att notera att skribentens efternamn Willman är fint men också lite roligt/intressant. Willman..så kan man. Kanske är det en aptonym (aptonym – namn som är passande/träffande, som exempel­vis bank­kvinnan Annika Winsth). Man behöver ett visst driv som journalist.