Teckning av Franquin som jag lånat till denna kategori.

Två myr­relaterade tjock-tv tankar. Den första är beg­reppet ”Myrornas krig” vilket syftar på vad man såg på sin tjock-tv när det inte sändes något.

Såg ut unge­fär som ovan. Hyp­notiskt om man tittar länge. Ett antal äldre skräck­filmer (exempel­vis Polter­geist) använder sig av detta och låter olika andar eller annat bus mani­festera sig i detta visuella brus. Niezsche-citatet gör sig påminnt:

Wenn du lange in einen Abgrund blickst, blickt der Abgrund auch in dich hinein.”

Digital-tv är avgjort mindre läskig. Halv­relaterat kan jag tipsa om boken Flicker av Theodore Roszak som på ett mycket spänn­ande sätt ut­forskar lik­nande läskig­heter fast i en biofilms­kontext.  När jag var liten så var myrornas krig vad som fanns på tv större delen av dagen. Sändning­arna började ganska sent på dagen vill jag minnas och slutade vid 11-tiden på kvällen. Nu är det sna­rare tjugo­fyra-sju som gäller.

Det peda­gogiska barn­programmet 5 myror är fler än 4 elefanter är den andra myran i denna blogg­inläggs­stack.

Grafiken av Owe Gustavsson är lysande och musiken av jazz­trumpetaren Bengt Ernryd är både sofi­stikerad och lekfull. Det jag vill kommen­tera på nu är hur genial titeln är: ”Fem myror är fler än fyra elefanter”. Här döljer sig näm­ligen avse­värd kom­plexitet. Jag har ägnat mig professio­nellt mycket åt att begriplig­göra stati­stik och arbetat just med för­ståelsen av tal och deras rel­ationer. Först med Hans Roslings Gapminder och sedan som fri­stående konsult med min gode vän och kollega Mikael i abrahamsson+forth.

Fem små saker är kanske inte så mycket, men fort­farande fler än fyra stora. Här är det be­greppet myckenhet som har två innebörder. Är det mycken­hetens mängd eller antal som avses?

Om du tycker det är banalt så kan vi gå vidare till det nära­liggande men mer komplexa: ”en liten andel av en stor mängd är mer än en stor andel av en liten mängd”. I elefant/myr-termi­nologi skulle det kunna ut­tryckas. ”En hundradel av alla myror är fler än alla elefanter”. Mängden myror är enormt mycket större än mängden ele­fanter (ett antal som för övrigt minskat med 90 % de senaste 100 åren. Man glömmer ibland bort att det inte bara är klimatet vi kör i botten utan även större delen av de andra levande varels­erna som vi  delar (eller borde dela) jorden med) så även en hundra­del av dessa är enormt mycket fler än antalet ele­fanter. Begreppet andel är använd­bart men behöver ofta kom­pleteras med faktisk mängd. En följd av detta är att riktade in­satser mot s.k. risk­grupper sällan är effektiva jäm­fört med gene­rella/­universella in­satser. Kunskap som inte trängt igenom till våra poli­tiker (såvida inte för­klaringen är pop­ulism men så cynisk ska man väl inte behöva vara) som älskar att identi­fiera problem­grupper och sen ge intryck av att vara handlings­kraftiga genom att rikta in­satser mot dessa.

Justiti­eminister Gunnar Strömmer. Pratar inte mycket om generellt brotts­förebyggande arbete. Desto mer om vilka grupper som sticker ut som extra krimi­nella. Inte effektiv politik men lätt att sälja

 

Om även detta är kristall­klart så kan vi börja prata procent och procent­andelar och skill­naden mellan kvan­titativa mått (vanliga räknetal, de reela talen) och ordnings­tal (som saknar storhet). Ordnings­tal är pop­ulära i press­utskick t.ex. men ofta vilse­ledande. Det klassiska skämtet när Sovjet förlorat mot USA i hockey och Pravda rappor­terar att Sovjet slutade på en hed­rande andra­plats medan USA kom näst sist, illu­strerar en del av pro­blemet.

Min erfaren­het är att väldigt få har koll på något av detta (Knappt 5 myror ens) vilket är min poäng. Det kastas runt så mycket stati­stik och fakta inte minst i samhälls­debatten fast kunskaps­nivån om och för­ståelsen av den sortens informa­tion är extremt låg. Sen har vi förstås även gigan­tiska problem på metod­nivå och inte minst på en filo­sofisk, eepistemo­logisk nivå. 

Någon företags­klimat­statistik från Svenskt närings­liv. Värde­lös visuali­sering av värde­lös data.

Vad ska man ta med sig av denna lång­randiga ut­läggning då? Jag skulle säga att såvida du inte är mate­matiker eller stat­istiker så kan du igno­rera all stati­stik och alla åsik­ter bas­erade på stati­stik för oddsen att den an­tingen är problem­atisk i grunden eller presen­terad på ett miss­visande sätt är infinitesimallåga.

 

Ovan en bild från det åter­kommande in­slaget i fem myror där man ska identi­fiera vilken av fyra objekt som inte hör hemma i gruppen. Också genialt för det illu­strerar problemet med idén om sanning (ett av mina favoritämnen. Lika suspekt som be­greppet verk­ligheten) i rela­tion till subjek­tiva perspek­tiv. Men det får bli ett senare inlägg.