Tjock-TV av femtiotalssnitt. Tecknad av Franquin. Är lite svag för viss 50-talsestetik.

En ny kategori: Tjock-TV.

Tänkte roa mig med att minnas mina tidiga form­ativa TV-upp­levelser. Be­gränsar mig till TV-serier. Har låg tole­rans för nos­talgi och bakåt­blickande men kanske finns här något intres­sant ändå.

Plockar en ur högen. Inte rang­ordnat. TV-serien Mission: impossible. Wiki­pedia upp­lyser mig om att den hette På farligt upp­drag på svenska.

Verkar som jag var i 10-års­åldern när jag såg den. Då var serien unge­fär lika gammal som jag. Vin­jetten med den brinn­ande stu­binen  är för­stås klassisk. Lalo Schifrins genredefinierande agenttema i 5/4-takt är fort­farande bäst. Det dröjde 20 år innan jag plock­ade upp den bollen och på riktigt för­stod Schifrins geni. Nu äger jag nästan allt han gjort (Note to self: gör 10 bästa Schifrin-albumen).

Skåde­spelarna Martin Landau och Barabara Bain minns jag tydligt, men det kanske är för att de båda hade huvud­roller i en annan Tjock-TV-klassiker: Månbas Alpha (Space: 1999) Tydligen var Leonard Nimoy (Spock i Star Trek) även med.

En sak jag tänker på nu i efter­hand är det åter­kommande temat med falska person­ligheter. M:I-teamet hade någon sorts ut­rust­ning som gjorde super­realistiska ansikts­masker (även rösten mani­pulerades på något sätt). Detta användes för att in­filt­rera eller lura ”bad guys” på olika sätt. En sorts analog deep fake-teknik. Undrar om dagens säkerhets­tjänster använder sådant på en digital arena?

Jag um­gicks mycket med min kusin på den tiden. Han hade en rull­band­spelare som vi använde när vi lekte Mission:impossible. Varje av­snitt börjar nämligen med att M:I-teamet får ett upp­drag levererat via en rull­band­spelare, som sedan själv­destruerar för att inte lämna några spår. Vi brände inte upp vår rull­band­spelare, men vi spelade in uppdrags­beskriv­ningar. En intressant grej är att jag minns att vi gick till våra för­äldrar för att få för­slag på bra amerikanska namn. Det tänker jag nu tyder på att ut­satt­heten för amerikansk kultur var enormt mycket mindre än idag. Mina barn skulle ha svårare att hitta på svenska namn.

Om man jämför TV-serien och film­serien med Tom Cruise så är det lika tydligt som led­samt att vi (det ameri­kanska/väster­ländska vi:et då) gått från tron på att folk som sam­arbetar kan åstad­komma det omöjliga till att detta i huvudsak (Cruise har väl ett team, men ändå inte) är något ex­ceptio­nella individer ska åstad­komma. En ideo­logisk för­skjutning som för­klarar mycket av vad som skaver i samtiden.