I Syd­­svenskans ledare skriver Evelyn Schreiber (ännu en aptonym) om att vänstern gör en slapp analys av kon­­flikten mellan Israel och Palestina.

I vänsterns imper­ia­listiska makt­­analys är allt som är gott och ont, rätt och fel, all­tid lätt att sär­­skilja. Världen är upp­­delad i för­­tryckta och för­­tryckare, offer och för­övare.

Och Israel är alltid det senare.

Schreiber tycker vi ska nyan­s­era. Hon gör en re­­ferens till ”verk­lig­heten” (ouch!) och ställer den mot ”campus­­demon­­strationer”, vilket inte känns så nyans­erat till att börja med men låt gå. Reso­­nemanget är att Israel har lag­­stad­gade rättig­­heter för HBTQI-­personer, något som inte finns i Gaza eller på Väst­­banken och drabbar dessa grupper hårt. En hals­­huggning ska ha skett t.ex.

Är det fruktans­­värt att man blir hals­­huggen för homo­­sexualitet? Ja! Borde det finnas lag­­stadgade rättig­­heter för HBTQI-personer över­­allt? Ja!

Har det någon­­ting över­­huvud­­taget med frågan om vilken stat som ocku­­perar och för­­trycker vem i Israel­-Palestina kon­­flikten? Nej!

Tycker Schreiber att brist­­ande HBTQI-­rättig­heter är ett legi­­timt skäl att för­­trycka och ocku­­pera ett annat land? Är hon imperia­­list? Kors­­tågs­­riddare?

Kanske inte riktigt. Slut­­poängen är:

Det be­tyder inte att Israel är immunt mot kritik, och för­­ändrar inte palestin­­iernas lidande i kriget. Men det nyan­­serar bilden av vad som sker en aning.

Var­­vid vänstern an­­klagas för att blunda för Hamas för­­tryck av sitt eget folk. Be­­lägg för det er­bjuds inte. Det är samma gamla visa. Om man kriti­­serar Israel så måste man sam­­tidigt ta avstånd från något annat. Oft­ast anti­­semi­tism men i detta fall för­tyck av HBTQI.

Om det är något som är slappt så är det Schreibers nyan­s­ering. I själva verket tycks hon vara den som vill prata ont och gott, rätt och fel i simp­­listiska termer.

Vänstern har inga problem med att hålla två tankar i huvudet sam­­tidigt. I verk­­ligheten till skill­­nad från på Syd­­svenskans ledar­­redaktion, för att låna en kass argument­ations­stil från Evelyn Schreiber.