Vara. Verb och substantiv. Mindfulness i att ”bara vara”. Eller hyperkommersialism i att vara en vara. Läser Asta Olivia Nordenhofs DJÆVLEBOGEN om kärlek under kapitalismen. Andra delen av hennes romanföljetong om Scandinavian Star.
Existensen och dess förutsättningar. Urämnet för alla berättelser antar jag.
Att skriva är självupptaget. Skrivandet kristalliserar på något sätt exakt hur upptaget jaget är av sig självt. Det handlar inte om att skriva utan om själva jaget. Dags att redogöra för min filosofi kring det. Jaget är för mig den enda säkra kunskapen; Descartes Cogito, ergo sum. Jaget är en dualitet av detta tänkande och dess skådeplats. Det existerar ett något som tänker. Vad är detta något? Kognitionsvetare som jag är så är jag skeptisk till sinnevärlden, det vi erfar genom vår kognition. Om det finns något utanför jaget så är det nog för alltid okonfirmerbart. Mitt jag förnimmer förstås en sådan sinnevärld, men är den verklig? Det går inte att veta. Jag vet mer om hur kognitionen förvränger än om det jag erfar överhuvudtaget är verkligt. Det här är förstås inte originella tankar och inte nytt. Bara min bästa förståelse just nu. Att vara är förstås huvudsakligen ett tillstånd av ovetande, så man får leva med att inte-jaget vilar på tvivelaktig grund men det händer grejer åtminstone.
Har ett starkt intresse för kosmologi. Insåg att det kanske bara är en projicering av självupptagenheten. Är kosmos en förmodad plats där jaget utspelas. Eller vice versa. Jaget den plats där det förmodade kosmos utspelas. Samma sak. Hur som ger metaforen mellan kosmologin och jaget mig en ram för hur jag föreställer mig jagets dynamik över tid.
Big bang är födseln. En nollpunkt (Jag föreställer mig då all tid innan min födsel med förmodade föräldrar och hela evolutionen ihoptryckt till en singularitet). Sen följde en overkligt snabb expansion av kosmos/jaget. Efter en tid (vad är det?) så blir utvecklingen stabilare och kosmos/jaget tar mer och mer komplex form. Processer blir resultat som blir del av processer som blir nya resultat. Orsak och verkan. Tyngdkraften och de andra fysikaliska krafterna styr kosmos och jagets kognitionsapparat matar sig själv med intryck och utvecklas på samma sätt.
Vi kan med kraftfulla teleskop se tillbaka och konfirmera att detta hänt kosmiskt. På samma sätt har jaget minnen som kan bekräfta jagets mognadsprocess. Men vid någon punkt upphör minnena på samma sätt som teleskopen inte längre tränger genom. Är kanske mysterierna i den kosmiska bakgrundsstrålningen samma som Freuds förträngda eller rent av onåbara barndomsminnen?
Så föreställer jag mig det så här långt. Det är dock bara expositionen. Därav #1.
I nästa inlaga jagets kosmologi #2 kommer mer handling och kanske lite mer utmanande tankar.